БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „ ПРОСВЕТЕН ЛЪЧ-1905”

гр.Сапарева баня, п.к. 2650 ул. "Германея" 1

Работно време: Понеделник - Петък 09:00-17:00

Телефон: 0898/473-415 Е-мейл: info@libsbanya.info

КУЛТУРНО-МАСОВА ДЕЙНОСТ

 2013 ГОДИНА

ДНЕВНИК НА ПО-ЗНАЧИМИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ

 

ЯНУАРИ

 

01.01 – Кукерски празник

             Повече от четвърт век нашето читалище съхранява и отбелязва този празник. Млади мъже и момчета рано сутринта на Васильовден обличат маскарадните костюми и обикалят града да изгонят злите духове. Маските им са изработени лично от тях от дървени конструкции, върху които се залепват кожи, платове, вълна. Въздействието се подсилва от звъна на чановете и клапашките, които са окачени на поясите.Колкото по-страшна, по-грозна и по зловеща е маската, толкова по-далеч ще бъде прогонено злото.

             Тази година в празника на площада, пред хиляди гости и жители на града, 4 кукерски групи пресъздаваха битови сценки. Жури определи първото място на групата на Велко Кюнчарски, на второ място останаха групите на Христо Терзийски и Тони Димитров, а на трето място – групата на Виктор Огнянов. Паричните награди бяха осигурени от дарители и общинска администрация.

 

 

 

МАРТ

 

01.02 – Ден на самодееца

             С много настроение, музика и песни самодейците от Фолклорна група „Германея” към читалището отбелязаха своя празник. Всички получиха мартеници от ръководството на читалището и парична награда от ОбА.

 

23.03 – Тодоровден

              Всяка година на този празник читалище „Просветен лъч” подпомогнато финансово от ОбА и дарители организира кушия на градския стадион. Тази година участваха 17 състезатели с коне и 4 с магарета. При много оспорвани и силни серии победители накрая излязоха:

на първо място – Ленко Пенев, на второ Кирил Белчински, на трето – Борис Туйов от с. Овчарци и на четвърто – Мирослав Айдаров от с. Сапарево. При магаретата победител бе Илиян Камджилов от с.Овчарци.

Паричните награди връчи кмета на община Сапарева баня г-н Сашо Иванов. Той закичи и най-бързата кобила Лиса със специален венец за чест и гордост.

Всички участници бяха закичени с кърпи от момичета в народни носии.

 

 


АПРИЛ

 

19.04 – Да изчистим България за един ден

              В Националната инициатива активно се включиха жените от фолклорна група „Германея” и колектива на читалището. Групата почисти перфектно Парилото и района около него. Удовлетворени от добре свършената работа всички си тръгнаха с песни и усмивки.

 

29.04 – Общински конкурс за изписване на великденски яйца

              Всяка година на Велики четвъртък се провежда конкурс за изписване и аранжиране на великденски яйца, организиран от читалището и с финансовата подкрепа на ОбА. Участваха деца от селата Ресилово, Овчарци, Сапарево и от Сапарева баня, водени от читалищните секретари. За около два часа на площадката пред Общинска администрация малките художници изписаха прекрасни великденски яйца и украсиха с тях няколко дървета пред общината.

 

 

 

МАЙ

 

24.05 – Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура

             Празникът бе отбелязан с Първа самостоятелна изложба на възпитаника на Детска арт-школа „Дъга” към читалището Ивайло Георгиев. В обновеното фоайе на читалището Ивайло и неговата преподавателка Антония Мицова подредиха прекрасните рисунки, кукли и икони върху дърво. Изложбата бе посетена от много съученици, приятели, учители и роднини на автора.