БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „ ПРОСВЕТЕН ЛЪЧ-1905”

гр.Сапарева баня, п.к. 2650 ул. "Германея" 1

Работно време: Понеделник - Петък 09:00-17:00

Телефон: 0898/473-415 Е-мейл: info@libsbanya.info

 

 

 

За град като Сапарева баня казват, че е погален от ръката на Бога. Животът в него пулсира векове наред - подхранван от животворните сокове на планината, топлен от горещите минерални извори.

Преди хиляди години край горещия стълб бяла пара пронизващ облаците, където парещият дъх на бога докосва небето древните траки основали селище . Кръстили го Германея от герм – горещ и построили светилище на бога лечител Асклепий, откривайки чудните свойства на минералния извор носещ изцеление и здраве. Близката река живописно врязана в северния склон на Рила получила също името Джерман. Римските императори превърнали Германея в процъфтяващ град с високи стени, светилища и лечебници.И през средните векове Гермнея запазва своя облик и традиции за да просъществува до днешната Сапарева баня. За съвременния облик на града и общината огромна роля играят не само лековитите термални извори, а и богатството от кристално чисти ледени води на спускащите се бурно по склоновете на Водната планина Джерман, Валявица, Горица и още десетки бистри планински извори и потоци. Бог е дарил това място с чудна природа вековни гори и красиви водопади- сред тях Скакавица – най –високо разположеният водопад в България на 1750 м.надморска височина, високи снежни върхове и неземно красивите сълзи на слънцето седемте езера Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното-  най-живописната езерна група в Северозападна Рила.

За да превърне Сапарева баня в 4 сезонна туристическа дестинация общината реализира проекти-екопътеки до красивите водопади на река Горица и Валявица, изгражда модерна инфраструктура. Използва възобновяем източник на енергия – геотермално отопление на сградите публична общинска собственост. За развитие на спа и балнео туризма се реконструира градската къпалня, която в новия си вид съперничи на най–модерните европейски образци с модерните си съоръжения и басейни. Реконструиран е и градския балнеосанаториум с хотелска част и ресторант, който предлага различни хидротерапии и рехабилитационни процедури, сеанси с високочестотен ток и калолечение.

В Сапарева баня са изградени модерни спа хотели, а в курортното селище Паничище хотелски комплекси със ски писти, седалков лифт и ски влекове. Всички съоръжения за зимен спорт както и достъпа до тях се поддържат в отлично състояние.

Жителите на Сапарева баня пазят живи своите традиции и празници.Основен организатор и изпълнител на проявите в културния живот на Общината е НЧ „ Просветен лъч-1905” . Тихо и спокойно място е град Сапарева баня, надарено щедро от ръката на Бог – атрактивно съчетание на природа - гореща минерална вода и изобилие от много студена и чиста планинска вода, с общ фон величието и магията на Рила планина, допълнени от древна история и култура.

 

 

 

Вход

Попитай библиотекаря

Email:
Относно:
Съобщение
Коя е столицата на България

Библиотека Сапарева баня © 2013 г. Всички права запазени