БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „ ПРОСВЕТЕН ЛЪЧ-1905”

гр.Сапарева баня, п.к. 2650 ул. "Германея" 1

Работно време: Понеделник - Петък 09:00-17:00

Телефон: 0898/473-415 Е-мейл: info@libsbanya.info

Народно читалище „Просветен лъч -1905” в гр. Сапарева баня, обл. Кюстендил е създадено през 1905 година. Инициатори за основаване на читалището са мнозина будни, с живо обществено чувство граждани, между които Кръстю Софрониев, Янаки Ценев, Цвятко Търпов, Спас Марикин и др. Първото официално име на читалището е било „Пробуда”. Първоначално то е набрало средства за започване на дейността си  от заем от Земеделска банка и дарени средства от представления на дупнишки актьори. В периода на войните дейността на читалището е разстроена и чак през 1921-22 г. тя  е подновена с поставянето на няколко пиеси от местни ученици, учители и читалищни дейци.

През 1927 г. читалището е преименувано в „Просветен лъч” и под това име развива своята дейност и до днес. През годините са функционирали тригласен хор, драмсъстав, народен оркестър, смесен хор, кино, битов хор и оркестър, танцови състави, духов оркестър, детски народен хор и оркестър състав по художествено слово и др.

От 1970 г. читалището има и самостоятелна сграда в центъра на града.

И в днешно време читалище”Просветен лъч -1905” води богата и разнообразна дейност.

Библиотечният фонд на нашата библиотека наброява 16 540 тома. Ежегодно посетителите са около 2 200. Средно годишно се обслужват около 200 читатели, а заетата литература е  4 100 тома годишно. Набавената нова литература средно- годишно е 350 тома.

Читалище „Просветен лъч - 1905” , подпомагано финансово от Общинска Администрация и дарители, е основният организатор и изпълнител на почти всички културни мероприятия в Сапарева баня. 

Друга основна насока в дейността на читалището е развитието и подпомагането на любителското художествено творчество.

В детската арт-школа „Дъга” годишно около 30 деца развиват, усъвършенстват и показват своя талант под ръководството на Антония Мицова, една от изявените художнички на Сапарева баня и преподавател по изобразително изкуство.

Фолклорна група „Германея”  към НЧ”Просветен лъч-1905”, гр. Сапарева баня изпълнява шопски народни песни в съпровод на акордеон и тъпан.  Групата включва в своя репертоар и двугласно пеене на автентични за района на  Сапарева баня песни. Песните са събирани от жените в групата, които са предимно на възраст около 70 години. Бабите предават своите певчески умения и на своите внучки.

Фолклорна група „Германея” участва в много международни, национални и местни фестивали, откъдето винаги се завръща с отличия.

Напълно на самодейни начала се организират и претворяват традициите няколко кукерски групи. Всяка година на 1 януари се провежда Кукерският празник, организиран от читалището и с финансовата подкрепа на ОбА и дарители.

Едно от сравнително новите направления на читалищна дейност и много важен източник за допълнителни средства и придобивки е разработването и участието на читалището ни в различни проекти. Всяка година ние участваме с наши проекти в обявяваните от Министерство на културата сесии за допълваща субсидия и по други направления.

От 2013 година читалището развива дейността си в напълно обновена по европейски проект сграда, което, надяваме се, ще привлече още повече нови читатели и участници в дейностите на читалището.

Вход

Попитай библиотекаря

Email:
Относно:
Съобщение
Коя е столицата на България

Библиотека Сапарева баня © 2013 г. Всички права запазени