БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ „ ПРОСВЕТЕН ЛЪЧ-1905”

гр.Сапарева баня, п.к. 2650 ул. "Германея" 1

Работно време: Понеделник - Петък 09:00-17:00

Телефон: 0898/473-415 Е-мейл: info@libsbanya.info

На 2 декември 2016 г. се проведе творческа среща на тема „ Сапарева баня – рай за краеведите” по повод 85-годишнината на краеведа Васил Коритаров. Срещата бе организирана от читалище „ Просветен лъч -1905” и събра на едно място десетки общественици, културни дейци и учители от общината. Дошли да засвидетелстват своето уважение към краеведа бяха кметът на  община Сапарева баня Калин Гелев и председателят на Общинския съвет Иван Куйов.

В празничната програма се включиха учениците от пети и седми клас на СУ "Христо Ботев" с ръководител г-жа Сашка Конакчийска. От НЧ "Просветен лъч - 1905" бе подготвена презентация, посветена на дългогодишната работа и изследователския труд на сапаревобанския краевед и изложба на цялото творчество на краеведа.

По време на творческата среща Коритаров получи десетки поздрави за работата си и благопожелания за още творчески успехи. Той самия сподели пред присъстващите: "В Сапарева баня има много хора, които могат да се нарекат краеведи. В моите книги съм споменавал много от тях. Краеведи за всички, които са допринесли със своята дейност за изследването на родния си край, и които съхраняват историята му жива. Искам да кажа, че нашата Сапарева баня не е само красива и неповторима природа. Тя е много повече - тя е многовековна история, дълбоки традиции и поглед към бъдещето. Тя е нашето огромно богатство. Тя е най-красивият кът на Рила."

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев връчи на Коритаров почетен плакет за цялостен принос към съхраняването на историята и популяризирането на региона. От Общинския съвет и администрацията в Сапарева баня му бе подарена икона. "Г-н Коритаров е живата история на Сапарева баня. Искрено се прекланям пред дейността му и творческия път, който е изминал. Пожелавам му здраве и дълголетие, за да събира още факти за нашето родно място, които да споделя с всички нас", каза кметът на общината Калин Гелев.

Вход

Попитай библиотекаря

Email:
Относно:
Съобщение
Коя е столицата на България

Библиотека Сапарева баня © 2013 г. Всички права запазени